Учените от Калифорнийския технологичен институт Майкъл Браун и Константин Батигин представиха доказателства за откриването на неизвестна досега планета в Слънчевата система, предадоха информационните агенции.

Става дума за газов гигант, чиято маса е около 10 пъти по-голяма от тази на Земята.

В публикация в научното издание „Astronomical Journal” се посочва, че планетата се намира на около 20 пъти по-далечно разстояние от Земята, отколкото Нептун.
Тя е била открита чрез наблюдаване на отдалечени малки космически тела.

Майкъл Браун споделя пред списание „Science” , малко хора ще повярват, че „планетата хикс” съществува, ако не я видят с телескоп, но това не е във възможностите на съвременната оптика.
„Засега това е хипотеза, но потенциално много силна хипотеза”, посочва Браун.

Новооткритото космическо тяло се намира в периферията на Слънчевата система – необичайно място за газов гигант. Според учените, планетата се е формирала на друго място и впоследствие е била „изхвърлена” към периферията на системата от гравитационните сили на Юпитер и Сатурн.

Доскоро за най-отдалечената от Слънцето планета се сочеше Плутон, но през 2006 г., на форум на Международния астрономически съюз учените преразгледаха това схващане. Плутон беше лишен от статута на планета и беше прекатегоризиран като планета-джудже.