Компанията Toppan Printing разработи нова технология за нанопечат, за нанасяне на микроскопичен текст върху холографски изображения. Тя планира за в бъдеще да използва тази технология, за да осигури ново ниво на защита за своята холографска защита от фалшифициране Crystagram.

Технологията на нанопечата предвижда използване на сноп електрони, която позволява 30 пъти миниатюризация на технологията на микропечата, съобщава електронното издание МИГнюз.

Размерът на символите е толкова малък, че на разстояние, равно на ширината на човешки косъм (около 80 микрона), може да се поместят 20 символа.

Холограмите отдавна се използват за защита на различни предмети от фалшифициране. Спектърът на използване на тази технология е огромен: от стоки до пропуски и магнитни карти.

Производителите обаче не могат да се справят с нарастващата вълна фалшификати. Според Toppan обаче новата им технология ще изведе надпреварата с фалшификаторите на съвсем различно ниво.

В момента се подготвят първите образци за тестване, които се очакват в следващите месеци. За първата година компанията планира да спести около 2.5 милиона долара.