Лаптоп с помогна за спасяването на войник от американската армия в Ирак. Този случай може да послужи като гаранция за последващ ръст в търсенето на защитени ноутбуци, съобщиха от ComputerWorld.bg.

Като непрекъснат спътник на един от войниците от 82-а военно-въздушна дивизия от щатската армия, бронираният преносим компютър Toughbook CF-M34 е изпълнил основното си предназначение.

Куршумът, попаднал в ноутбука, който по това време е бил върху тялото на войника, е заседнал в корпуса на компютъра, и това по чудо е спасило човека от смърт.

Военните специалисти стигнаха до извода, че куршумът не е от голям калибър и е изстрелян от оръжие от далечно разстояние. Напълно вероятно е при други обстоятелства притежателят на лаптопа да не е имал такъв голям късмет.

В мрежата има информация, че преносимият компютър Toughbook действително не може да бъде пробит от куршум с диаметър 5,56 мм, изстрелян от автомат M-16. При куршумите от автомат Калашников, чийто диаметър е 7,62 мм, компютърът се справил с два куршума, които не успели да преминат през корпуса му.

Пазарът на защитени компютри продължава да расте. Освен Panasonic, подобни преносими компютри от скоро пуска и Dell. Те са с водоустойчиви и противоударни свойства, защита от вибрации, механически повреди и други проблеми.

По прогнози, през 2007 г. обемът на пазара на защитени лаптопи ще достигне 858 млн. долара.