8 от 10 18-годишни по света вярват, че младите хора са в опасност от сексуално насилие и възползване в онлайн пространството. Това показват данните от проучване на УНИЦЕФ, цитирано от „Гардиън”.

Изследването относно нежелани сексуални коментари, тормоз и малтретиране обхванало повече от 10 000 тийнейджъри от 25 държави. Повече от половината от запитаните отговорили, че приятелите им са участвали в рискови ситуации, докато използват интернет.

Данните от проучването показват точно колко реален е рискът от онлайн злоупотребяването с момичета и момчета, заяви зам.-директорът за защита на децата на УНИЦЕФ. В световен мащаб един от всеки трима потребители в интернет е дете.

Въпреки че онлайн насилието и експлоатацията е реалност в живота на децата по целия свят, много от тях нямат необходимите познания или ресурси, за да се защитят в достатъчна степен. Интернет безопасността трябва да бъде включена в учебните програми. Освен това има нужда родителите да разговарят с децата си относно онлайн безопасността и какво да правят ако те или техен приятел открият, че са в беда, допълни представителят на УНИЦЕФ.

Според организацията правителствата трябва да координират отговорностите между правоприлагането, училищата и интернет доставчиците, за да има по-голяма защита на децата от сексуално насилие или експлоатация.

Изследването е установило още, че повечето от тийнейджърите смятат, че срещането на нови хора онлайн е било донякъде много важно за тях. 36 % силно вярват, че могат да кажат, когато хората лъжат за своята идентичност. Повече от 80 % вярват, че могат да се справят със сексуалните коментари в нета.  

18-годишните в САЩ и Великобритания са най-уверени, че могат да избегнат онлайн опасностите. 94 % силно или донякъде са съгласни, че могат да се защитават сами я социалните мрежи.