Мобилните телефони водят до преждевременно стареенеАктивното използване на мобилни телефони и други безжични средства за комуникации води до преждевременно стареене, твърди Лейд Сталфолд от шведския университет “Лунда”.

Според него, масираното въздействие върху човешкия мозък на микровълните, излъчвани от мобилните телефони, е “най-мащабният биологически експеримент върху хората”.

Изследването на Салфолд, публикувано от американския Институт за изследване на околната среда, засяга въпроси за влиянието на микровълните върху белите кръвни телца и мозъчната дейност.

Досега изследванията на мобилни телефони бях фокусирани върху евентуалния риск от развитие на рак на мозъка, но нито едно от проучванията не позволи да се направи еднозначен извод по този въпрос. Това даде повод на повечето производители на мобилни телефони да прекратят финансирането на подобни програми, пише електронното издание NEWSru, като се позова на информация в The Independent.

Екипът на шведския професор в течение на 15 години изучава друг аспект от влиянието на мобилните телефони: проникването на албумин в мозъка под влиянието на слаби микровълни. Според неговите данни, явлението е потвърдено, засега дълговременните ефекти не са известни, но се знае, че те са много опасни. Проф. Сталфорд смята, че това може да доведе до стареене на мозъчните неврони още на 30-годишна възраст.