23 годишният казанлъчанин Свилен Кънев е получил второто място за Най-перспективен млад учен на Северна Америка, в престижната годишна класация на Американската асоциация за изследвания в областта на компютърните науки.

Отредената втора позиция за бившия възпитаник на казанлъшката Природо-математическа гимназия и талантлив ученик на физика Теодосий Теодосиев е на практика завиден успех не само за Свилен, но и за страната, заради факта, че младежът е първият българин, достигнал до такава награда.

Според Свилен, който до 6-ти януари все още е в България, наградата е основно морална и цели да поощри младите таланти в компютърните науки за нови изселвания, съобщава Дарик.

Отреденото му второ място е за неговите досегашни разработки като студент по компютърни науки в Харвард в областта на компютърната архитектура. Преди четири години Свилен Кънев се прочу и с това, че стана първият казанлъчанин, приет в този престижен американски ВУЗ.

За отличието, присъдено му през декември Свилен е определен и предложен от управата на Харвард. Правилото е такова, че вузовете имат право да предложат само по един свой студент за тази годишна награда.

В крайното класиране на Американската асоциация за компютърни науки Свилен е останал само едни гърди след възпитаника на Технологичния институт в Джорджия, който е получил годишната награда.