При ожесточената конкуренция между доставчиците на телекомуникации на Земята, производителят на телекомуникационно оборудване Nokia обяви експанзията си на нов пазар, спечелвайки сделка за инсталиране на първата клетъчна мрежа на Луната, пише "Гардиън".

Финландският производител на оборудване уточни, че е избран от американската космическа агенция НАСА да монтира "ултракомпактна, с ниска мощност, космически устойчива" безжична 4G мрежа на лунната повърхност, като част от плана на американската космическа агенция за установяване на дългосрочно човешко присъствие на Луната до 2030 г.

Договорът на стойност 14,1 млн. долара, възложен на американското подразделение на Nokia, е част от програмата на НАСА "Артемис", която има за цел да изпрати първата жена и следващия мъж на Луната до 2024 г.

Астронавтите ще започнат да извършват подробни експерименти и проучвания, които НАСА се надява да ѝ помогнат да развие първата си човешка мисия до Марс.

Мрежовото оборудване на Nokia ще бъде инсталирано дистанционно на лунната повърхност с помощта на лунна сонда, която трябва да бъде построена от Intuitive Machines в края на 2022 г., уточниха от Nokia.

"Мрежата ще се самоконфигурира при инсталиране", се посочва в изявление на компанията, като се добавя, че безжичната технология ще позволи "жизненоважни командни и контролни функции, дистанционно управление на луноходи, навигация в реално време и стрийминг на видео с висока разделителна способност".

4G оборудването може да бъде актуализирано до супер бърза 5G мрежа в бъдеще, подчертаха от Nokia.

Като цяло НАСА обяви миналата седмица, че ще разпредели 370 млн. долара на 14 компании, които да доставят "повратни" технологии за нейната мисия, които включват роботика и нови методи за събиране на ресурсите, необходими за живот на Луната, като кислород и енергийни източници.

Основната част от финансирането отиде за компании, изследващи криогенни горива, замразяващи течности, използвани за гориво на космически кораби.

Сред тях, SpaceX на Илон Мъск получи 53,2 млн. долара за демонстрация на прехвърлянето на десет метрични тона течен кислород между резервоари на космически кораб, отбеляза НАСА.