Новият марсоход с размерите на автомобил на американската космическа агенция НАСА е на път за Марс в мисия да търси доказателства за древен живот на Червената планета, съобщава "Гардиън".

Марсоходът Perseverance успешно беше изстрелян от космодрума Кейп Канаверал в щата Флорида в 7,50 часа местно време (14:50 ч. българско), на борда на ракетата носител United Launch Alliance Atlas V rocket.

Това е третата мисия, отправяща се към Червената планета този месец след тези на ОАЕ и Китай.

Китай изстреля космически апарат към Марс

Китай изстреля космически апарат към Марс

Това е първата самостоятелна китайска мисия до друга планета

Шестколесният марсоход ще измине над 505 млн. километра за период от близо седем месеца, преди да се опита да кацне на 50-километровия кратер Джезеро.

Кацането на Марс е известно с трудността си заради неговата тънка и динамична атмосфера - подвиг, описван като "седем минути ужас".

НАСА успя да изпрати само няколко функциониращи сонди и марсохода на повърхността на Марс, а повече от половината изпратени там космически кораби или се взривиха, или се разбиха в планетата.

Сателитни снимки показват Джезеро, разположен на западния ръб на Isidis Planitia - гигантски басейн, получен от удар, леко на север от Марсианския екватор, който може да е бил езеро преди повече от 3,5 млрд. години, когато Марс е бил по-топъл и влажен.

Учените смятат, че доказателства за микробен живот биха могли да бъдат запазени в глинените и кални скали на кратера - ако изобщо някога е съществувал.

Заедно с няколко сложни инструмента, които ще събират информация за геологията, атмосферата и екологичните условия на Марс, марсоходът носи и малък 1,8-килограмов хеликоптер, наречен Ingenuity.

Китайска сонда изпрати снимка на Земята и Луната на път за Марс

Китайска сонда изпрати снимка на Земята и Луната на път за Марс

Снимката е направена на 1,2 милиона километра от Земята

Устройството ще прелита на къси разстояния, отбелязвайки първия опит на захранван, контролиран полет на друга планета. Ако успее, това може да доведе до още летящи сонди на други планети.

Perseverance ще изпробва и технологии, за да помогне на астронавтите да правят бъдещи експедиции до Марс.

Едно такова устройство включва инструмент, наречен Moxie, който ще работи за производството на кислород от атмосферата на планетата, която се състои най-вече от въглероден диоксид.

Първата арабска космическа мисия до Марс потегли от Япония

Първата арабска космическа мисия до Марс потегли от Япония

През октомври Марс ще бъде на разстояние 62,7 милиона километра от Земята

Междувременно учени от Великобритания ще помогнат на Perseverance да избере марсианските проби, които да бъдат върнати на Земята.

Изследователи от Imperial College в Лондон и Природонаучния музей ще идентифицират проби, които биха могли да съдържат доказателства от минал живот и ще изучат минералогията и геохимията на различните скали, открити в кратера.