Първата сонда на Китай до Марс изпрати снимка на Земята и Луната на път към Червената планета, обявиха от Националната космическа администрация на Китай, предаде АФП.

Снимката, която показва двете небесни тела като малки полумесеци в мрачния космос, е направена на 1,2 милиона километра от Земята три дни след стартирането на мисията Tianwen-1 в четвъртък, отбелязват от администрацията.

Китай изстреля космически апарат към Марс

Китай изстреля космически апарат към Марс

Това е първата самостоятелна китайска мисия до друга планета

Този месец Китай се присъедини към САЩ и Обединените арабски емирства, които също изпратиха сонди до Марс, тъй като се възползват от период, при който Марс и Земята са на по-малко разстояние.

Мисията, чието име означава "Въпроси към Небесата", има за цел навлизане в марсианската орбита седем месеца след изстрелването и пускане на малък марсоход, който ще проучи повърхността на Червената планета.

Първата арабска космическа мисия до Марс потегли от Япония

Първата арабска космическа мисия до Марс потегли от Япония

През октомври Марс ще бъде на разстояние 62,7 милиона километра от Земята

Това е поредният напредък в космическата програма на Пекин, който изпрати два лунохода на Луната и създаде системата за сателитна навигация Beidou, която ще съперничи на американската GPS.

От Националната космическа администрация на Китай съобщиха, че Tianwen-1, който напусна гравитационното поле на Земята, в момента е в добри условия на полет и оперира нормално.

До вчера сондата е изминала най-малко 1,5 милиона километра от Земята, което е малка част от 55 милиона километра до Марс.

"Въпроси към Небесата" - поема на 2 хил. години и първа китайска мисия до Марс

"Въпроси към Небесата" - поема на 2 хил. години и първа китайска мисия до Марс

Първата безпилотна разузнавателна мисия до Марс стартира тази година