МКСНАСА отложи с 24 часа изстрелването на совалката “Атлантис” от космическия център в Кейп Канаверол, Флорида, поради навлизането на урагана Лили в Мексиканския залив. Решението на НАСА ще бъде преразгледано в сряда след оценка на метеорологичните условия в района.

Предстоящият полет на “Атлантис” към Международната космическа станция, която ще изведе в орбита 6-членен екипаж ще е първият след прекратяването на всички мисии на совалките през юли, след като беше открита повреда в системата за подаване на гориво.

Заради урагана контролът на полетите към Международната космическа станция може да бъде напълно предаден на Руския център за управление на полетите, коментира електронното издание NTVru. По предварителни данни, бедствието ще премине в непосредствена близост до космическия център в Хюстън и дори е възможна евакуация на персонала.

Руският център за управление на полетите е готов да поеме пълния контрол на Международнатакосмическа станция, предаде ИТАР-Тасс, като цитира Валерий Линдин, официален говорител на центъра. Имаме необходимите оборудване и специалисти, включително и група представители на американската космическа агенция, съобщи той.

Това не е първият такъв случай, коментира представител на НАСА в Русия. Подобна ситуация възникна на 11 септември миналата година, когато след терористичните атаки срещу Ню Йорк и Вашингтон, хюстънската група в центъра “Корольов” пое за няколко часа функциите на космическия център в Тексас.