АнтарктидаНай-големият айсберг в света се разцепи на две заради силен вятър, съобщи АФП, като се позова на вестник Antarctic Sun.

Преди да се разпадне, леденият блок, известен на специалистите под кодовото наименование В15, беше с размерите на остров Ямайка – около 11 000 квадратни километра. Това беше най-големият айсберг, известен на наблюдателите, но в края на октомври той се раздели на вде части – В15А и В15В.

В момента най-големият айсберг е С19А, който в момента се намира край френската база в Антарктида. Неговата площ – 5659 км. км., е близка до тази на кралство Бруней.

В15 стана причина за измирането на милиони пингвини през 2000 година, когато се откъсна от континента и блокира достъпа на популацията до открито море. Джерард Куиман от Института по океонаграфия “Скрипс” твърди, че са загинали около 75% от императорските пингвини, обитаваши остров Рос в колонията Адел, съобщава електронното издание NEWSru.

Според съобщението на Antarctic Sun, на отломъка В15А САЩ възнамеряват да монтират станция за спътниково наблюдение GPS, за да следят с максимална точност неговото местоположение.

За последните 26 години от Антарктида са се откъснали 17 айсберга.