Голяма част от служителите в офисите не почистват работното си място и така рискуват да разпространят и прихванат различни болести. Това твърди ново он-лайн проучване на компанията IOGEAR, съобщават от TechNews.bg.

Освен директно от човек на човек, микробите се разпространяват и чрез "посредничеството" на замърсени компютърни аксесоари. Именно това не осъзнават повечето хора, съдейки по немарливото им отношение към чистотата на работното бюро.

20% от служителите в офисите никога не са чистили своите компютри и периферни устройства, сочат данните от проучването. В същото време, 35% от тях споделят техниката си с други колеги в службата.

13% от анкетираните, че не си мият ръцете след посещение на тоалетната.

Възможно е човек, инфектиран с риновируси, да остави микроби по обектите, които употребява, като по този начин заразява други хора с достъп до тези предмети.

Известно е, че риновирусите се предават освен по въздушно-капков път, но и чрез кожен контакт. В случая проучването установява, че заразата е възможна и чрез употребата на общи предмети, с каквито е пълно във всеки офис. Особено опасно е използването на телефони, както и на една и съща клавиатура или мишка от различни потребители.

Зимният сезон предразполага към простудни заболявания. За да снижат риска от вируси и настинки, служителите в офисите трябва да се отнасят по-отговорно към хигиената на работното място, като редовно почистват бюрата си и компютърните аксесоари.

Хората трябва да осъзнаят, че трябва да си мият ръцете след кихане и кашляне, преди да докоснат предметите в офиса.