Сигнали "no mobiles" ще заменят вече неактуалните "no smoking" в самолетите, летящи над Европа. Това ще стане с въвеждането от началото на следващата година на услугата за мобилни разговори първо от AirFrance, а след това и от други авиокомпании, съобщават TechNews.bg.

"No mobiles", който указва забрана за използване на мобилен телефон, ще се активира при излитане и ще стои осветен докато самолетът не набере известна височина. Така ще се предотвратява рискът от влияние на наземните мрежи върху електрониката на самолета.
Новият знак ще се появява над седалките на пътниците, на мястото на досегашния "no smoking", който с въведените в края на 90-те години почти универсални забрани за пушене стана неактуален и на практика излишен.

В момента "no mobiles" е приложим в самолетите Airbus, които ще предлагат сателитната мобилна услуга на компанията OnAir. Следващият производител, който би въвел новия знак в своите самолети, вероятно ще бъде Boeing, се надяват в OnAir.
След като самолетът набере необходимата височина, пасажерите ще бъдат информирани, че вече могат да ползват своите мобилни телефони, а забраната "no mobiles" ще се изключва.

Сателитната услуга на OnAir ще таксува мобилните разговори във въздуха по около 2,5 долара на минута. Първоначално тя ще е достъпна в полетите над Европа на авиокомпании като AirFrance, английската BMI и португалската TAP.