Компанията Google обвини китайското правителство за намеса в услугите на електронната поща Gmail след седмици на смущения в мрежата, съвпаднали с призивите за протести, подобни на масовите надигания на Близкия изток, информира money.bg.

Няма технически проблем от наша страна - ние проверихме в детайли. Това е правителствено блокиране с цел проблемът да изглежда като идващ от Gmail", гласи изявление на Google.

Интернет потребителите в Китай се оплакват от няколко седмици за трудности при достъпа до aкаунтите им в Gmail.

Припомняме, през юли 2010 година проблем в системата за отчитане на достъпа до сървърите на Google в Китай доведе до появата на информация, че властите в азиатската държава отново са блокирали водещата световна търсачка.

Новината бързо се разпространи в световните медии, но скоро китайски интернет потребители съобщиха, че нямат никакъв проблем с отварянето на най-популярната уебстраница.

В последствие от интернет компанията съобщиха, че появилите се на сайта им данни са погрешни и се дължат на срив в тяхната система.

По-рано през месеца беше съобщено, че китайското правителство е удължило с 1 година лиценза на интернет компанията за дейността й на територията на Китай.