Резултатите от многобройните изпитания на смесеното нитридно гориво от уран и плутоний за реактори на бързи неутрони вече са достатъчни за начало на неговата експлоатация. Това обяви научният ръководител на проекта "Пробив" на руската държавна корпорация "Росатом" Евгений Адамов, цитиран от руските медии.

Той поясни, че достигнатото равнище е достатъчно, за да започне експлоатацията на пилотен демонстрационен реактор.

"Ние очакваме, че през следващата година ще започне активна работа по изграждане на реактора, а междувременно приключва строителството на завод за производството на смесено гориво", уточни Адамов пред петата международна научна конференция "Иновационни проекти и технологии в ядрената енергетика".

"Пробив" е един от най-големите съвременни проекти в световната ядрена енергетика, твърдят в Русия. Той предвижда създаването на ново поколение енергийни технологии въз основа на затворен цикъл на ядрено гориво с използването на реактор на бързи неутрони.

Смесеното нитридно гориво от уран и плутоний за реактори на бързи неутрони има редица предимства, сред които - висока степен на изгаряне, висока топлопроводимост и съвместимост с течнометални топлоносители.