Това потвърди в блог С. Сомасегер, вице президент на развойното направление в Microsoft. Visual Studio 2002 или 2003 няма да вършат работа, макар самите те да вървят под Vista, съобщават от ComputerWorld.

Негов колега Джей Рокс, мениджър за Visual Studio обясни, че нови функционалности във Vista като например Windows Presentation Foundation, "Aero" или "Glass" функционират напълно различно, отколкото в предишни версии на Windows и по тази причина не могат да се управляват добре с по-старите развойни средства.

"Трябват ви нови инструменти, за да можете да се възползвате от новата функционалност", е казал Рокс в едно интервю. Програмистите могат обаче да продължат да използват по-старите версии на Visual Studio за програмиране на Vista софтуер, ако работят върху Windows XP.

Вчера Microsoft публикува на своя Connect сайт Service Pack 1 (SP1) за Visual Studio 2005.
Който смята да работи с него под Vista, според Сомасегар трябва да се подготви за известни проблеми, свързани със съвместимостта. Например COM компонентите могат да бъдат регистрирани посредством командни редове. При други трудности единственото спасение е SP1 да се ползва върху Windows XP. След появата на Vista, според Рокс, ще има нов ъпдейт на Visual Studio, който трябва да осигури съвместимостта с новата операционна система.