През есенните и зимните нощи се наблюдава атрактивният метеорният поток Геминиди, който е най-активен от 4 до 17 декември. Тази вечер около 20.00 часа българско време ще бъде неговият максимум, съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН.

При добри метеорологични условия в отсъствието на Луната могат да се наброят близо 120 метеора за час. Луната тази вечер ще залезе в 20.11 часа за София,  с 12% осветен диск (като тънък сърп, млада Луна). Поради това условията за наблюдение принципно ще бъдат добри, стига облаците да се разчистят, поясняват астрономите.

Те посочват, че с напредването на нощта условията за наблюдение на метеорния поток Геминиди ще се подобряват. Геминидите са ярки метеори, често болиди. Именно заради това те привличат вниманието на мнозина любители на звездното небе.

Астрономите препоръчват на желаещите да наблюдават явлението да излязат под откритото небе довечера след свечеряване. Слънцето днес ще залезе в 16.53 часа (за София), така че около час и половина по-късно вече ще могат да се провеждат ефективни наблюдения.

Астрономите считат, че Геминиди са породени от облаци частици, разхвърляни в космическото пространство от астероида 3200 Фаетон. Това отличава този метеорен поток от останалите популярни такива, като Персеиди, Леониди, Ориониди и др., които се пораждат от метеорни роеве, отделящи се в процеса на разпадане на различни комети, обясняват още експертите.