Руската ракета носител "Союз-2.1а" с кораба "Прогрес МС-17" бе изстреляна тази нощ от стартовия комплекс "Восточни" на космодрума Байконур. На уебсайта на "Роскосмос" изстрелването е било излъчвано пряко.

Приблизително девет минути след изстрелването космическият кораб е бил изведен в орбита. Скачването с Международната космическа станция (МКС) е планирано за около 04:02 часа московско време на 2 юли.

Ракета "Союз" с 38 сателита излетя от Байконур

Ракета "Союз" с 38 сателита излетя от Байконур

Сателитите са от 18 страни

Това е второ изстрелване на руски товарен космически кораб към МКС през 2021 година. През април руската ракета носител "Союз-2.1а" с пилотирания космически кораб "Ю. А. Гагарин" ("Союз МС-18") беше изстреляна от космодрума Байконур. 

Също през април ракета "Союз" излетя от космодрума "Восточни" в Далечния изток на Русия с 36 британски телекомуникационни и интернет сателита.

OneWeb, компания със седалище в Лондон, работи за завършване на изграждането на съзвездие от сателити в ниска орбита, осигуряващи подобрена широколентова интернет връзка и други услуги за страни по света.

Компанията се конкурира с милиардерите Илън Мъск и Джеф Безос в надпреварата за осигуряване на бърз интернет чрез сателити за затънтените райони на света.

Миналата година компанията изстреля още 68 сателита от космодрума "Байконур" в Казахстан.

Космодрумът "Восточни" е един от най-важните руски космически проекти, предназначен да намали зависимостта от космодрума "Байконур", който Москва в момента наема от Казахстан.

Ракета "Союз" с пилотирания кораб "Ю. Гагарин" полетя към МКС

Ракета "Союз" с пилотирания кораб "Ю. Гагарин" полетя към МКС

На борда са двама руски космонавти и един американски астронавт

Проектът постоянно изостава от графика, като изграждането му е помрачено от години от множество спорове, включително корупция.