Най-новият прототип на ракета на SpaceX избухна след тест на двигателя в петък.

Това стана в Бока Чика, Южен Тексас.

Не е ясно какво е причинило пожара.

Федералната авиационна администрация на САЩ одобри Starship за суборбитални полетни тестове.

Припомняме, че дни по-рано отложиха полета на SpaceX заради лошо време. Той трябваше да е първият полет на американски астронавти от американска земя след 9-годишна пауза.

Новата дата за старта - е събота, 22.22 ч. Втората резервна дата е 31 май.

Код "червено" бе обявен от метеоролозите за района на Кейп Канаверал, където в 23:33 трябваше да бъде изстреляна ракетата на SpaceX с двама астронавти.

Лошо време и НАСА отложи полета на SpaceX
Обновена

Лошо време и НАСА отложи полета на SpaceX

Нова дата за старта - 30 май, събота, 22.22 ч.

НАСА плаща около 86 милиона долара на астронавт за всеки полет до Международната космическа станция чрез руските кораби "Съюз", откакто прекрати през 2011 г. програмата си Space Schuttle.

Kомпанията "Спейс екс" на Илън Мъск вече успя да снабди 19 пъти МКС с провизии и оборудване посредством товарната версия на кораба "Дракон" от 2012 година насам. За целта компанията използва своята ракета-носител за многократна употреба "Фалкон-9".

Астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли са под строга карантина от 13 май, но изолацията им е започнала още от средата на март. Те са изследвани два пъти за новия коронавирус. НАСА призова да няма публика при изстрелването във Флорида заради пандемията от коронавирус.