Причината за катастрофата на първата лунна мисия на Русия от 47 години на Луната е неизправност в бордовия контролен блок. Това предаде агенция Ройтерс.

Държавната космическа корпорация Роскосмос посочи, че контролният блок не е успял да изключи задвижващата система, която е избухнала докато корабът се е движил към Луната. Луна-25 се разби в Луната, разбивайки надеждите на Москва, че ще победи Индия в надпреварата до неизследвания южен полюс на Луната. Индийски космически кораб кацна там на 23 август.

Роскосмос е изготвил анализ за инцидента. При издаване на коригиращ импулс за прехвърляне на космическия кораб от кръгова лунна орбита в елиптична орбита преди кацане, задвижващата система "Луна-25" е работила 127 секунди вместо планираните 84 секунди, посочват от руската космическа агенция. От ведомството допълват, че това е довело до неизправност в бордовия контролен блок.

Кремъл омаловажи провала на мисията, заявявайки, че Русия ще продължи да преследва амбициозни планове в космоса.

Провалът подчерта упадъка на космическата мощ на Русия от славните дни през Студената война, когато Москва беше първата, която изстреля сателит в орбита около Земята - Спутник 1, през 1957 г. и стана първата страна пратила човек в открития космос (Юрий Гагарин) през 1961 г.

До две години Русия пак праща нова мисия до Луната

До две години Русия пак праща нова мисия до Луната

Новината идва от "Роскосмос"