СименсКонцернът Siemens е доставил на Ирак прекъсвачи, които при определени условия биха могли да се използват като детонатори за атомни бомби. Става дума за специални прекъсвачи, които се използват в медицинската техника за разрушаване на камъни в бъбреците, пише немското издание на Financial Times.

Siemens твърди, че злоупотреба с тази апаратура е изключена, тъй като независима иракска фирма контролира техническото обслужване на приборите.

Гари Милхолин, американски експерт по въоръжаването заяви от своя страна, че фирмата контрольор е безсилна да предотврати евентуална злоупотреба.

Според публикацията, между декември 1998 и юни 1999 година Siemens е доставила на иракското правителство няколко прекъсвача. Американският ядрен физик Хайм Браун заяви, че това са основни компоненти за създаването на атомна бомба.

Федералното управление по икономика и експортен контрол на Германия, както и комисията по санкциите на ООН са разрешили износа на техниката, но през 2001 година доставките са преустановени, се казва още в статията, цитирана от електронното издание NTVru.