Четирима частни астронавти излетяха в космоса рано във вторник в модифицирана капсула Crew Dragon на SpaceX, с което започнаха петдневната мисия на компанията Polaris Dawn, която има за цел да тества нови дизайни на скафандри и да проведе първото частно излизане в открития космос, предава "Ройтерс".

Екипажът, милиардер предприемач, пенсиониран военен пилот на изтребител и двама служители на SpaceX, излетя от космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида около 5:23 сутринта местно време.

Това е петата и най-рискована частна мисия на Crew Dragon досега. След като достигне космоса няколко минути след изстрелването, космическият кораб ще се установи в орбита с овална форма, преминавайки близо до Земята на 190 км и на 1400 км, най-далечното разстояние, до което хората са се осмелявали да достигнат след края на американската лунна програма "Аполо" през 1972 г.

Опитът за изстрелване миналия месец беше отложен часове преди излитането поради малък теч на хелий в наземното оборудване на стартовата площадка на SpaceX. SpaceX поправи изтичането, но Falcon 9 след това беше приземен от американските регулатори поради повреда при възстановяване на бустер по време на несвързана мисия, което допълнително забави изстрелването на Polaris.

Изстрелването във вторник беше отложено с около два часа поради неблагоприятно време.

Само добре обучени, добре финансирани държавни астронавти са правили космически разходки в миналото. 

Космическата разходка на Polaris Dawn е планирана за третия ден от мисията на 700 км надморска височина и ще продължи около 20 минути. Корабът Crew Dragon на SpaceX бавно ще намали налягането в цялата си кабина - там няма въздушен шлюз като на МКС - и четиримата астронавти ще разчитат на своите космически костюми, създадени от SpaceX, за кислород.

Китай откри как да произвежда вода от почва от Луната

Китай откри как да произвежда вода от почва от Луната

Чрез новия метод един тон лунна почва ще може да произведе около 51-76 кг вода