кибер атакаДо седмица служителите на държавните институции ще имат достъп до портала на Правителствения център за компютърни инциденти (CERT). Новата служба ще се бори с проблеми с работата на системите, предлагащи важни електронни услуги и ще разследват масирани кибератаки срещу ведомствата.

На централния портал  - www.govCERT.bg, който се обновява ежедневно, се публикува актуална информация за възникнали атаки, софтуерни и хардуерни проблеми, новооткрити вируси.

Там са показани и услугите, които предоставя българският CERT център, между които са сигнали и предупреждения за възникнали кризисни ситуации, месечни и годишни отчети на институциите, информационен бюлетин.

На този етап правителствените IT специалисти ще са на разположение в рамките на работното време, но се предвижда в бъдеще те да решават проблеми 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата.

Васил Грънчаров, директор „Информационни и комуникационни системи" в изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" заяви по време на работна среща с представители на министерства и агенции, отговарящи за киберсигурността, че се надява CERT центърът да започне да обслужва и местната администрация, научните среди и бизнеса.

Той припомни, че българският CERT център получи официалната си акредитация в средата на 2009 г. от Trusted Introducer /регистърът на европейските CERT центрове/, където има изградена специална система за оповестяване на глобални инциденти и готовност за оказване на помощ на засегнатата страна.

България е  във взаимодействие с Международния съюз по далекосъобщения /ITU/, както и със структури на НАТО, заяви още Грънчаров.

Ще си взаимодействаме активно и ще намираме адекватни решения на кибератаките, каквато е практиката в останалите страни, обяви Явор Колев, началник сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" към ГДБОП, МВР.

В 65 държави по света е в действие национален контактен пункт и в тези страни правоохранителните органи работят активно за предотвратяване на всякакъв род кибератаки, допълни още Колев.

След масираните атаки срещу информационната система на естонското правителство през 2007 г., интересът от страна на управляващите към CERT центровете е нараснал значително. В момента в действие са над 150 такива центрове в 37 европейски държави, като в някои от тези страни работят по няколко CERT центъра.