Научен екип от Физическия факултет на Технически Университет Мюнхен показа, че ледът може да бъде затоплен до температура над 20°C без да се стопи веднага.

Българският физик Xристо Иглев и неговите колеги Маркус Шмайсер, Константин Симеонидис и Анди Талер от научната група на проф. Алфред Лоберо изследват замръзнала смес от лека и тежка вода.

Това пише в днешния си брой английско научно списание Nature.

Резултатите на мюнхенските учени поставят въпроса дали не трябва да бъде създаден нов термометър.
Температурната скала на съвременните термометри е въведена от шведският астроном Андрес Целзиус през 1742 г.
При нея температурата на топене на леда при атмосферно налягане се приема за 0°C а тази на кипене на водата при същите условиа за 100°C.

Учените от университета в Мюнхен загряват леда чрез облъчване с лазерен импулс с продължителност 1 пикосекунда (една милионна част от една милиардна част от секундата), което води до скокообразно затопляне на върешността на ледения кристал.

Температурата на нагретия по този начин лед е измерена чрез разработен за целта метод, позволяващ прецизното измерване на бързи промени на температурата и налагането в изследваната проба.

Експерименталните резултати показват, че свъхнагрeтият лед остава стабилно в това състояние по-дълго от 1 наносекунда (една милиардна част от секундата).

Сравнено с продължителността на молекулните процеси, това е забележително дълго време.

Този резултат показва че структурата на леда при температура близка до точката на топене е значително по-стабилна отколкото бе смятано до сега.

Тази информация, според учените, е от голямо значение за изучаване свойствата на така наречените водородни връзки между отделните водни молекули.

Понеже този тип връзки определят също така структурата и стабилноста на гените и протеините, изследванията проведени в ТУ Мюнхен са от голям интерес за биологичните науки.