Учени от Xerox Innovation Group изобретиха уникално малък шрифт, който може да бъде разчетен само с лупа, съобщават от ComputerWorld.

Специалният шрифт MicroText, който е с размер в 1/100 част от инча е създаден за защита при цифров печат на ценни документи, съдържащи персонална информация, като свидетелства за раждане, лични карти, чекове и др. С други думи, размерът на микроскопичния текст е толкова малък, че ако една книга от сто страници се конвертира в шрифт MicroText, тя ще придобие размер от една страница във формат 216 мм x 279 мм.

Днес линията за подпис на някои персонални чекове, всъщност представлява многократно микроскопично изписване на думите „личен подпис", върху офсетово отпечатана бланка. Сега с MicroText, вече е възможно въвеждането на променлива информация при различни елементи от страницата - линии, текст, илюстрации, като по този начин те могат да бъдат направени уникални за получателя си.

От друга страна, компаниите, които издават чекове имат възможност да изписват сумата на чека еднакво лесно и с новите микроскопични букви, и с нормален шрифт. Според официалната информация, новият микро-шрифт вече се поддържа в новия софтуер FreeFlow Variable Information Suite 5.0 на Xerox, предназначен за създаване на персонализирани документи чрез масовите принтери на компанията.

Изобретателите на Xerox вече работят и върху микро-печат от следващо ниво, което да увеличи още нивото на защитата на важните документи и да затрудни евентуалните фалшификации, информират от компанията.