За първи път в историята, учени успяха да произведат човешка ембрионална стволова клетка с помощта на 3D принтер. Научният пробив е голям, тъй като има потенциал да позволи създаването на перфектни синтетични органи като сърца, бъбреци и черни дробове, съобщи българският технологичен портал kaldata.com.

Триизмерните принтери са уреди, които стават все по-достъпни и доближават до реалността репликаторите, познати от научната фантастика, които могат да произвеждат всичко, поискано от потребителя.

Учени от шотландски университет са използвали като мастило за принтера живи човешки стволови клетки, които са прекарани през специална клапа. Така са получени нови клетки с всевъзможни размери. Технологията позволява да се контролира дори диаметърът на клетките. Резултатът от трансформацията е клетки, които се преобразуват във всякакви тъкани. 99% от продукцията на 3D принтера е била използваема впоследствие, което означава, че загубите на клетки са минимални.

Откритието е важно, защото ембрионалните стволови клетки са като градивни тухли, от които лесно могат да бъдат създавани всякакви органи и тъкани, с които да се подменят повредените части на човешкото тяло. При леко увредени органи, произведените от триизмерния принтер клетки вършат работа и като лекарство за регенериране на загубената маса.

Друго полезно приложение на технологията е възможността за изпробване на лекарства върху синтетични човешки органи. По този начин ще се ускори значително процедурата по създаване и въвеждане в употреба на нови медикаменти. Сега за тази цел се ползват живи хора и това отнема 5-10 и повече години.