Международен екип от учени от Австралия, САЩ и ЮАР е постигнал революционен пробив в областта на компютърните технологии, създавайки йонен кристал, способен да функционира като супермощен квантов компютър, съобщава kaldata.com.

Както разказа днес един от участниците в проекта - Майкъл Бирсик от Университета на Сидни - създаденото "устройство" представлява "300 атома, плаващи в пространството на йонен капан".

"Това изчислително устройство работи въз основа на принципите на квантовата, а не на класическата механика", поясни австралийският учен. Потенциалната му изчислителна мощност надвишава силата на класическите компютри около 10 на степен 80 пъти. Това наистина е астрономическо число", каза той. За по-добра нагледност Бирсик приведе следното сравнение: конвенционален компютър, равен по изчислителна мощност на квантовия, би трябвало да бъде с размерите на Вселената.

Основното различие на квантовия компютър от конвенционалния се състои в това, че теоретично той ще бъде способен в един и същи произволно избран момент да извърши милион изчислителни операции, докато за същото време класическият компютър ще извърши само едно такова изчисление.

Австралийският учен предупреди, че засега все още става за предварителни резултати, получени на един много ранен етап на тяхната работа. Статия за откритието е публикувана в новия брой на научното списание Nature.