Учени от Технологичния институт в Джорджия конструираха първия в света хуманоиден музикален робот, който може свободно да свири и да акомпанира на музиканти, съобщават от TechNews.bg.

Професор Джил Уайнбърг и неговият екип са нарекли своето творение Хейли. Те вярват, че с неговото създаване са прекрачили огромен праг в развитието на музикалните програми и технологии.

Хейли е перкусионист. Той е устроен така, че първо слуша музикалното изпълнение и след това започва да свири заедно с човека, като се съобразява с музикалния стил, тонове, динамика, както и с патоса и атмосферата на цялото изпълнение.

Ритмите на робота са разнообразни и почти никога не се повтарят, казват неговите създатели.

Професор Уайнбърг споделя, че Хейли притежава две нива на познание. Първото обхваща способностите за идентифициране на музиката и възможностите за имитация на изпълнението.

По-високото познавателно ниво е свързано с устойчивост на ритъма, научаване и различаване на еднотипни ритми, разнообразяване и др.

Това означава, че Хейли е способен да определи стила на дадено музикално произведение, да прецени изпълнението му като хаотично или стабилно, например, и да съобрази своите ритми с него.