ФараонФренски учени съобщиха, че са успели да пресъздадат аромат, използван от жителите на Древeн Египет и дори от самите фараони, за да повишат привлекателността си.

Експерти от компаниите L'Oreal и C2RMF, както и специалисти от Центъра за изследване и възстановяване на експонатите във френските музеи обявиха, че вече знаят рецептата на “парфюма”, известен под името “Кифи” (Kyphi).

Направеното във вид на твърди топчици благовоние се поставяло в ъглите, изпълвайки помещението с аромат, който постепенно попивал в косата и кожата, съобщи електронното издание Membrana.

Френският изследовател Сандрин Видо, който от няколко години се опитва да възстанови състава на Кифи, най-накрая успя, благодарение на ръкописите на древногръцкия историк Плутарх.

Сред компонентите на благоуханието има черупка от фъстък, мента, канела, тамян, хвойна и смола. Трябва да се отбележи, че в състава на древния парфюм няма алкохол, но за сметка на това се наблюдава наличие на канабис, което ще постави под въпрос излизането му на пазара.