Изстрелването на космическия кораб Crew Dragon, с който космонавтът Анна Кикина ще отиде до Международната космическа станция (МКС) като част от мисията Crew-5, беше отложено за един ден поради приближаването на урагана "Иън" към щата Флорида.

Това се съобщава във вторник на уебсайта на Националното управление по аеронавтика и изследване на космоса (НАСА).

 Cargo Dragon 2 се скачи с МКС

Cargo Dragon 2 се скачи с МКС

Носи 3 тона консумативи, оборудване и материали за различни експерименти

Според данни на НАСА изстрелването на Crew Dragon от космодрума Кейп Канаверал (Флорида), което беше насрочено за 3 октомври, се планира да се извърши "не по-рано от 12:23 часа във вторник, 4 октомври."

В случай на ново отлагане, нов опит за стартиране ще бъде направен в сряда, 5 октомври. Експертите ще продължат да следят метеорологичните условия.

На 24 септември президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед за обявяване на извънредно положение във Флорида поради приближаващия ураган и нареди да бъде предоставена федерална помощ на щата. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис разположи 5000 Национални гвардейци, за да помогнат при евакуацията на гражданите и евентуалните опустошителни действия от урагана. Ураган от категория 3 по скалата на Сафир-Симпсън вече достигна западния край на Куба и се движи на северозапад със скорост от 5,8 м/сек.

Ураганът Иън наближава сушата в Куба с категория 3

Ураганът Иън наближава сушата в Куба с категория 3

Ще достигне Флорида в сряда срещу четвъртък

На 15 юли "Роскосмос" обяви подписването на споразумение за съвместни кръстосани полети на руски и американски космонавти до МКС. На свой ред командирът на отряда космонавти на "Роскосмос" Олег Кононенко съобщи, че подписаното по-рано споразумение за кръстосани полети предполага три полета на руски космонавти на американския кораб Crew Dragon.

Екипажът на Crew Dragon на мисията Crew-5, която ще отведе Кикина до МКС, включва също астронавтите на НАСА Никол Ман и Джош Касада и астронавта на Японската агенция за аерокосмически изследвания Коичи Ваката, допълва ТАСС.