Виртуални срещи със забележителностите на София стартират от 2 май благодарение на проекта "Е-София", реализиран от интерактивната платформа за преподаване "Прознание", съвместно с програма "Култура" на Столичната община.

"Хора от цялата страна, а и от чужбина, ще имат възможност да се запознаят с миналото, историята, забележителностите и видните личности на София в интерактивни онлайн семинари", заяви Вероника Рачева от "Прознание".

Включени са 16 теми, посветени на различните исторически периоди от развитието на София. Предвидена е виртуална разходка в ротондата "Св. Георги", Царския дворец и други емблематични места.

Семинарите са безплатни и ще се провеждат в реално време във виртуалната класна стая на "Прознание", която е "отворена" за хора от всякакви възрасти, които имат интерес да научат нещо повече за нашата столица. Една сесия продължава 1 час и в нея могат да участват до 10 души. Необходимо е само желаещите да се запишат предварително в официалната страница на платформата - proznanie.bg, където ще има график за семинарите.

"Това не е видео лекция, а интерактивен семинар", подчерта Рачева, като поясни, че за участниците в семинарите са предвидени различни викторини и дискусии.

От 2 май до 15 октомври ще се проведат 96 онлайн семинара по 16-те теми, свързани с развитието, културното наследство, видните личности и забележителностите на София.

Семинарите са разработени само на български език. Идеята е в края на проекта да се запишат видео лекции със субтитри и на английски език и те да бъдат достъпни и за чужденци.

С помощта на лектора Яна Тодорова в реално време бе демонстрирано как протича семинарът. Единственото, което е необходимо, е участниците да разполагат с интернет връзка, компютър със слушалки, микрофон и камера.