В Интернет-аукциона eBay се продава най-безопасното жилище в САЩ – ракетна шахта с подземен команден пункт и малка площадка за излитане.

Началната цена на необичайния артикул е 2.1 милиона лева. Неговият собственик, Грегъри Гибънс уверява купувачите, че не може да се намери по-безопасен и комфортен дом.

По думите му, командният пункт на шахтата е преустроен в три спални, всяка със собствена баня, съобщава електронното издание Internet. Стаите са ремонтирани и напълно пригодени за нормално обитаване. Основното преимущество на подобна квартира е безопасността – шахтата е проектирана да издържа на ядрено нападение. Обитателят й ще бъде напълно отделен от шума и суетнята на големия град поради абсолютната й звукоизолация, въпреки, че шахтата се намира близо да населени места – между градовете Платсбърг и Саранек в щата Ню Йорк.

Гибънс купил бракуваната ракетна шахта за 55 000 долара, след като през 1992 година Пентагонът взема решение да се освободи от ненужните съоръжения, останали от времето на Студената война.