Българите, ползващи най-популярната социална мрежа Фейсбук, достигнаха 2 милиона.

Това прави близо една трета от населението на страната ни - показател, по който се нареждаме сред страни като Унгария, Словения и Гърция. Анализите сочат ръст на броя на хората на възраст над 40 години - тенденция, отчетена в страни-лидери по този показател като скандинавските и САЩ.

За справка, вторият милион българи са се включили в социалната мрежа за последните 13 месеца.

Практически, всеки втори интернет потребител у нас ползва Фейсбук. По отношение на активност на ползването, българите са в унисон със световните нива - около 50% от хората ползват Фейсбук всеки ден или през ден.

Традиционно, най-бързо растящата група са хората на възраст между 25 и 35 години. И сега основната част от потребителите са между 18 и 40 годишна възраст, но докато преди година те съставляваха близо 80% от всички, сега техният дял е 64%. По-голяма част от разликата се дължи на ръст в групата над 40 години.

"Уменията в социалните платформи стават все по-важно конкурентно предимство. И не само по отношение на консултанти и комуникационни специалисти.

Отчитаме качествена промяна в интереса и квалификацията и на ИТ кадрите, които търсят възможност за професионално развитие в компании, свързани със социалните платформи като Фейсбук.

Знаем, че това е бъдещето.", коментира Ивайло Христов, мениджър бизнес развитие в Комфо, българо-датската компания - единствената в България със статут на Facebook Preferred Developer Consultant.