Япония успешно изстреля новата си флагманска ракета H3 в събота, връщайки космическата си програма обратно в играта след множество неуспехи.

Изстрелването също бележи втора поредна победа за Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA), след като нейният лунен спускаем апарат SLIM постигна "точно" докосване миналия месец и направи Япония едва петата страна, поставила космически кораб на Луната.

Сравнително малък играч в космоса по брой изстрелвания, Япония се стреми да съживи своята програма, тъй като си партнира със Съединените щати, за да се противопостави на Китай.

Повреден е слънчевият панел на японската сонда на Луната

Повреден е слънчевият панел на японската сонда на Луната

Експертите търсят решение

H3 излетя в 9:22 сутринта местно време. Ракетата пусна микросателит и манекен сателит по време на полета си от близо два часа.

"Трябва да започнем подготовката за третото изстрелване на H3 още утре", заяви на пресконференция мениджърът на проекта JAXA Масаши Окада.

Първото изстрелване през март завърши с наземно управление, което унищожи ракетата 14 минути след излитането, когато двигателят на втората степен не успя да се запали. JAXA изброи три възможни електрически повреди в преглед, публикуван през октомври, но не можа да идентифицира пряката причина.

63-метровият H3 е проектиран да носи полезен товар от 6,5 метрични тона и в дългосрочен план агенцията иска да намали разходите за изстрелване до пет милиарда йени (33 милиона долара).

Японското правителство планира да изстреля около 20 сателита и сонди с ракети H3 до 2030 г. за домашна употреба. Планирано е H3 да достави лунен изследовател за съвместния японско-индийски проект LUPEX през 2025 г., както и товарен космически кораб за водената от САЩ програма за изследване на луната Artemis в бъдеще.

Търсенето на сателитно изстрелване рязко нарасна благодарение на нарастването на достъпните търговски превозни средства като Falcon 9 за многократна употреба на SpaceX и редица нови ракети, които се тестват тази година.

SpaceX изведе в орбита ракета Falcon 9 с два спътника на Бундесвера

SpaceX изведе в орбита ракета Falcon 9 с два спътника на Бундесвера

Германия гради шпионска мрежа в Космоса

Европейската космическа агенция също планира да изстреля своя по-евтин Ariane 6 за първи път тази година.

Масаюки Егучи, ръководител на отбранителния и космически бизнес на Mitsubishi Heavy, каза, че компанията има дългосрочна цел да изстрелва осем до десет ракети годишно, което ще повиши нейните 50 милиарда йени продажби на космически бизнес с 20-30%.

Това ще изисква допълнителен производствен капацитет, добави той, отбелязвайки, че заводите на компанията в момента могат да произвеждат само пет до шест ракети H3 годишно.