Няколко звукозаписни компании подписаха сделки с YouTube Inc. и Google Inc. за онлайн излъчване на музикални видеоклипове, като мярка по ограничаването на съдебните спорове за нарушени авторски права, които упорито витаят в цифровата музикална индустрия, съобщават от IDG.BG.

Sony BMG Music Entertainment и Warner Music Group Corp. подписаха договори с Google да включи техните музикални видеоклипове на уебсайта Google Video. Потребителите на Интернет могат да гледат безплатно видеофайловете в Google и звукозаписните компании ще си поделят приходите от реклама.

Отделно от това, компаниите ще позволят и на други уебсайтове, които използват рекламната платформа Google AdSense, до пускат видеоклипчета на своите сайтове. Така например, Google приема, че сайт на феновете на конкретна музикална група могат да си пускат обвързани с реклама видеофайлове, посветени на тази група на този сайт.

Google заяви още, че работи и с двете звукозаписни компании по разработката на система, която ще допуска потребителите до съдържанието на звукозаписната компания, за да използват файла в собствени видеоразработки.

Звукозаписните компании и YouTube заявиха още, че ще лицензират съдържанието на YouTube, което потребителите решат да включат в свои собствени разработки.