В последните месеци всички говорят за COVID-19, за начините за справяне с пандемията и дългосрочния ефект, който ще окаже тях върху човечеството. А междувременно един тих убиец продължава да взима своите жертви всяка година в продължение на десетилетия.

Когато коментираме климатичните промени, най-често се засяга негативното им влияние върху природата и животинския свят. Но те са също така пагубни и за нас - хората.

Десетки хиляди души по целия свят са загинали в последните десетилетия от рекорди температури, но този факт сякаш е много по-лесно да подминем от бройката починали от новия коронавирус за денонощие.

Снимка 491947

Източник: iStock

Но нов анализ на Националното бюро за икономически изследвания в САЩ излиза с извода, че ако не се направят своевременни и адекватни промени, през 2100 г. климатични промени ще взимат повече жертви в световен мащаб, отколкото инфекциозните заболявания - 85 на 100 хиляди души.

Професор Соломон Хсиан от Бъркли изтъква, че докато се прави много за подобряване на системите за здравеопазване в световен мащаб, неефективните мерки срещу измененията в климата са голяма крачка назад, която обезсмисля тези усилия, предава Time.

Колкото и далечно от логиката и мирогледа ни да е, все повече хора се борят с екстремните горещини, настъпили в местата, в които живеят. И тук най-податливи са възрастните хора, но не само. През 2015 г. в Индия и Пакистан горещата вълна убива повече от 3000 души.

Снимка 491948

Източник: iStock

А учените прогнозират подобни статистики да се превърнат от явление в ежедневие с непрекъснатото покачване на средната годишна температура. Не бива да се подценяват и всички болести, които се развиват много по-добре при високи температури.

Най-уязвими ще се окажат бедните страни, в голяма част от които отдавна се усеща негативният ефект на глобалното затопляне. В някои от тях, в най-горещите точки на планетата, жертви на жегата могат да станат до 165 на 100 хиляди души.

Полярните мечки, климатичните промени и кога се очаква да изчезнат

Неизбежно ли е изчезването на полярните мечки

Още една жертва на глобалното затопляне

И това е поредното сериозно напомняне, че климатичните промени изискват сериозни и адекватни мерки, защото ефектът не идва от днес за утре, а прогнозите за бъдещето са все по-притеснителни.