В последните години интересът към Марс е много по-голям, отколкото към Луната. А причината са всички футуристични планове на личности като Илон Мъск, които си представят как след десетилетия ние, хората, ще заселим и Червената планета.

Преди това обаче е необходимо тя да бъде обстойно проучена и да се отговори на основния въпрос - какви са условията за живот там и съществувал ли е някога въобще живот.

С тази мисия вчера, 30 юли, NASA изстреля петия си, най-модерен марсоход - Perseverance. Той полетя към Космоса заедно с ракетата Atlas V от базата Кейп Канаверал във Флорида.

Снимка 490283

Източник: GettyImages

Три часа след успешното изстрелване обаче, командният център на земята загуби връзка с ракетата и марсохода на борда. От NASA признаха, че изпитват технически затруднения, защото ракетата е влязла в "безопасен режим" и изпълнява само някои основни функции. Така тя кръжи из Космоса, без да може да бъде следена.

От агенцията смятат, че проблемите се дължат на прекалено охлаждане на част от космическия кораб, докато той е преминавал през сянката на Земята. В момента се извършва проверка на "здравословното състояние" на Atlas V и се очаква скоро да се върне в нормалния си режим на работа, предава Business Insider.

Ако това се случи, ровърът с размерите на автомобил, оборудван с всички последни технологии, се очаква да кацне на Марс през февруари 2021 г. Точното място за приземяването му е в центъра на широкия 45 километра кратер Джезеро - район, в който се предполага, че преди е имало езеро и е съществувал живот, предава Space.

След успешното си приземяване марсоходът се заема със задачата си - да търси признаци на живот и да събира проби, които след това да се изследват на Земята. Компания ще му прави  експерименталният хеликоптер Ingenuity, който пък ще заснема панорамни изображения на Червената планета и ще дава поглед и от друга перспектива.

Обединените арабски емирства, сондата "Амал" и първата им мисия до Марс

Големият пробив на Арабските емирства в Космоса

Става пренаселено, не само на Земята

От NASA смята, че това е много важна мисия не само за САЩ, но и за целия свят. За осъществяването й са вложени два милиарда и 400 милиона долара. Агенцията започва изследването на Марс още преди шест десетилетия, но сега всичко са обнадеждени, че големите открития са наистина близо.