Докато се чудим дали Илон Мъск ще успее да реализира плановете си да засели Марс, един друг интересен играч се появи на космическата сцена. 

Първата интерпланетарна мисия на арабска държава вече е факт. В неделя, 19 юли, Обединените арабски емирства изстреляха сондата "Амал" (на арабски - "надежда") заедно с ракетата носител Н2А към Червената планета от космодрума Танегашима в Япония. 

Сондата е създадена от космическата агенция на ОАЕ - Mohammed bin Rashid Space Centre, заедно с учени от няколко американски университета. Тя има компактни размери - колкото на един автомобил, тежи 1350 килограма и използва два 900-ватови слънчеви панела, за да се захранва и да комуникира с координационния център, който е в Дубай.

Мисията на уреда ще продължи една марсианска година - около 687 земни дни, като се очаква да достигне крайната си точка - Марс, през февруари или март 2021 г.

Основната цел на сондата е проучване на метеорологичните цикли и явления на Червената планета и как се различават те в отделните й части. Освен това се търси отговор на въпроса защо марсианската атмосфера губи кислород и водород в космическото пространство. Получените данни ще се използват свободно от над 200 организации по целия свят.

Мисията на ОАЕ е първата от общо три, които ще се насочат към Марс това лято. Другите две са на САЩ и Китай. А Илон Мъск и NASA побързаха да поздравят арабските емирства за първата и много важна стъпка в областта на космическите изследвания. 

Илон Мъск и защо милиардерът смята, че няма да е жив, за да види първия човек на Марс

Ще доживее ли Мъск да види човек на Марс

Трябва да побързаме

Emirates Mars Mission бе обявена още през 2014 г. от президента на ОАЕ. А името "Амал" е избрано неслучайно - защото "изпраща послание за оптимизъм към милиони млади араби. Мисията се разглежда и като сериозна инвестиция както в икономиката, така и в човешкия капитал на емирствата, предава CNN.