Хиляди мероприятия и събития биват отменяни заради коронавируса. Въпреки това вчера, 9 март, във Вашингтон се състоя международната космическа конференция Satellite 2020, където под прожекторите застана и самият Илон Мъск.

Като един от водещите двигатели на инициативите за овладяване на близкия космос, Мъск сподели някои от въжделенията и мислите си по отношение на това кога и как ще стъпим на Марс.

"Ако не побързаме, не мисля, че ще съм жив, за да видя първия човек на Марс", призна Мъск пред аудиторията.

Снимка 470918

Източник: GettyImages

Това малко ни изненадва, защото неколкократно сме чували за плановете на Мъск да изпрати човеци на "червената планета" още през настоящото десетилетие.

Въпреки това милиардерът е на мнение, че напредъкът в това направление се случва твърде бавно, като основната причина за това е липсата на голяма и лесно преизползваема ракета.

Именно върху такава ракета в лицето на Starship работят активно Мъск и хората му от SpaceX.

Планът е тя да направи първия си тестови полет по-късно тази година, като крайната височина на летателния апарат ще е над 120 метра.

Снимка 470917

Източник: GettyImages

Той ще може да пренася до 100 души и 100 тона товар, като всяко изстрелване на Starship ще струва около два милиона долара по думите на Мъск.

Илон Мъск, SpaceX и какво разкри милиардерът относно колонията на Марс

Мъск разкри плановете си за колонията на Марс

Мъск изпраща до един милион души на Марс преди 2050 г.

Нещо повече - идеята е SpaceX да изпраща по три Starship совалки на ден и да създава нова такава в рамките на само 72 часа, докато компанията не натрупа флота от 1000 космически кораба.