Димитър Кузманов, Александър Лазаров и Адриан Андреев се завърнаха в България след участието си на световния отборен ATP Cup в Австралия.

След 11 часа закъснение те излетяха от Дубай и пристигнаха в столицата 30 минути след полунощ. Въпреки тежкото пътуване, родните тенисисти бяха в отлична кондиция и разказаха подробности около преживяванията си в Австралия по време на дебютния турнир, на който завършиха на престижното девето място сред най-силните 24 отбора на Планетата:

Алекс Донски: Григор Димитров показа лидерските си качества както на корта, така и извън него

Алекс Донски: Григор Димитров показа лидерските си качества както на корта, така и извън него

"През цялото време ни даваше ценни съвети"

"Най-много от всички се радваме, че сме в България и ще можем по-спокойно да се насладим на емоциите. Няма тъга. Казахме си, че трябва да бъдем реалисти. Бяхме на една точка от загуба от Англия първия мач. Ние просто бяхме концентрирани до последната точка. Тези неща не зависят от нас. Случи се най-лошият сценарий. Имахме по-добри показатели от Аржентина, които бяха първи в групата си, така че съжаляваме, че не успяхме да прескочим групата. Все пак сме девети в света в един от най-конкурентните и комерсиални спортове. Мисля, че тепърва ще осъзнаем какво сме направили. Радваме се, че за две седмици допринесохме за повдигането на българския дух и бяхме по обединени за една обща кауза.

"Представянето ни в Австралия не е плод на случайност или благоприятно стечение на обстоятелствата! Този отбор е изграден не от вчера, не и от миналата година. Тук е моментът да благодаря на капитана ни Тодор Енев, който точно в този формат не беше капитан, но той също има голяма заслуга за развитието на този отбор. Играем заедно, има колектив. Да, Григор не беше участвал предишните години. Това беше единственото нещо, което беше по-различно, но ние, заедно с Алекс и с Адриан, както и с Донски бяхме заедно последните три години. Искам да благодаря на Тошко Енев, който непрекъснато проявяваше интерес и загриженост за това, което се случва в Австралия", сподели Димитър Кузманов.

Александър Лазаров, който удиви света с играта си на двойки, направи своята равносметка:

"Емоциите са положителни. Всички се раздадохме докрай. Не спахме след победата срещу Англия. Аз като цяло не съм спал през последната една седмица. За мен е невероятно, че бяхме една от 24-те държави, които участваха. Изводът е, че можем. Мястото ни е сред най-добрите. Друго много важно е, че никой от нас не е постигнал лимита на възможностите си, което означава, че има още какво да подобряваме заедно. Мисля, че се сплотихме. Занапред ще си помагаме".

Такива емоции никога не е имало. Беше доста специално. Да видиш твоите съотборници да печелят срещу такъв отбор е уникално. Много се зарадвах за България и за всички нас.

С него (Григор Димитров) двойки не бях играл. Най-голямото напрежение дойде тогава. Не знаех какво да очаквам и мисълта ми беше единствено да не се изложа и да стане хубав мач, защото Джейми Мъри съм го гледал дълги години на двойки и има няколко титли от Шлема. Не съм си представял, че мога да го докарам дотам да имаме точка за спечелване на мача. Григор е не по-малко герой от мен в случая. Така се развиха нещата накрая. Никой не мислеше какъв е резултатът, какво се изисква от нас, просто гледахме да приключим точките и се случи. Има и такива моменти. Да, наистина никой не го очакваше, най-малко аз, като най-ниско класиран на корта, но всички определиха мача като един от най-добрите в груповата фаза на турнира. За мен това е голямо признание и ще си го нося със себе си дълго време", разказа Лазаров.

Адриан Андреев, който не игра в нито един мач също беше много емоционален:

"Всичко, от което един отбор има нужда, ние го постигнахме. Успехите не са толкова важни колкото настроението и емоциите, които си създаваме заедно. Според мен всичките мечти са сбъднати".