Българинът Григор Димитров победи тенис легендата Рафаел Надал в четвъртфинален мач от откритото първенство на Китай по тенис.

Срещата продължи почти час и половина и завърши при резултат - 6-2, 6-4. Така хасковлията победи испанеца за първи път от осем срещи. Голямата разлика в геймовете не показва съпротивата, която оказа Надал на Гришо, особено в заключителната част на мача. Все пак победата е повече от заслужена.

НА ЖИВО Григор Димитров - Рафаел Надал:  Гришо пречупи най-сетне испанеца
на живо

НА ЖИВО Григор Димитров - Рафаел Надал: Гришо пречупи най-сетне испанеца

Ще затвърди ли Гришо възходящата си форма

В първия половин час от мача се изиграха само пет гейма. Резултатът бе 3-2 и никой от двамата не беше спечелил подаването си. Григор играеше много точно, докато Надал се опитваше да наложи агресивния си стил от дъното на корта и създаде впечатлението, че има леко превъзходство.

Ключов за мача се оказа шестия гейм, в който Димитров за първи път спечели подаването си и реализира решителен "непробив". Това стана след пет неотразими сервиса. Надал все пак можеше да пробие, защото Грищо бягаше от дългите разигравания и грешеше.

Хасковлията проби отново за 5-2 и спечели бързо сервис гейма си и с това и сета.

Снимка 256853

Източник: GettyImages

Втората част започна с петия пореден пробив за Димитров - на 15. И както пробивите валяха един след друг, така с този приключиха.

Нещата отидоха по местата си точно на време. Григор започна да вкарва неотразими сервиси, а Надал да доминира при собствените си подавания. Единствената опасност беше Димитров да не получи срива характерен за него в летните месеци.

До 4-2 нещата изглеждаха решени. Тогава испанецът драматично повиши нивото на играта си и не бе далеч от частичен обрат. Решителният момент бе при 4-3, когато Григор удържа сервиса си, когато и късметът бе на негова страна. В последния гейм Димитров запази самообладание, вкара силния си сервис и победи един от най-силните играчи в историята на тениса.

Снимка 256861

Източник: GettyImages

Малко статистика: Точките са 67 на 52 в полза на българина. Голямата разлика идва от факта, че Григор е спечелил 33 точки при сервис на Надал. Испанецът има само 20 точки когато Григор е сервирал и 32 при собствен сервис. Пробивите са 5 от 15 срещу 2 от 5 за Димитров. Непредизвикани грешки на Надал са 32 срещу 20.Това се получи от желанието на испанеца да натиска повече и от запазеното самообладание на българина. Завършените атаки са в полза на Надал 16 на 14 нещо не характерно за неговата игра.

В утрешния полуфинал българският №1 ще играе срещу канадеца от черногорски произход Милош Раонич. Другата среща е между №1 Анди Мъри и испанеца Давид Ферер.

Днес беше Надал, а дали в неделя няма да дойде ред и на Мъри?

Снимка 254562

Източник: GettyImages