Около 11% е ръстът на приходите от международен туризъм в България от януари до април 2018 г. в сравнение с първите четири месеца на м.г. Според отчетените от Българската народна банка данни има увеличение от 1,1 млрд. лева, съобщиха от Министерството на туризма.

6,895 млрд. лв. са приходите от международен туризъм през 2017 г.

6,895 млрд. лв. са приходите от международен туризъм през 2017 г.

През 2017 г. чуждите туристи у нас са имали близо 8,9 млн. посещения, според МТ

Само за месец април постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят 330 млн. лв. Те се увеличават с 11,2 на сто в сравнение със съответния месец на миналата година. Чуждестранните туристически посещения за периода януари-април 2018 г. са над 1,772 млн. и се увеличават с 9,3% спрямо съответните месеци на 2017 г., сочат данни на НСИ.

Резултатите са изключително добри и показват устойчива тенденция за увеличение в броя на туристите и приходите от международни пътувания, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. И добави, че резултатите показват ефекта от усилията за популяризиране на България на генериращите туристически пазари.

Данните за януари-май са още по-добри. Отчита се увеличение с 11,1 на сто на чуждестранните пътувания в страната. Броят на посещенията за петте месеца на годината достигат до 2,436 млн.

В топ 5 на страните за входящ туризъм в страната остават съседните ни държави, като тенденцията се запазва от миналата година. На първо място през тази година най-много чуждестранни туристи е имало от Румъния - 427 538.

Интерес към България продължават да проявяват и страните от Западна Европа, като Германия и Великобритания, както и гражданите на Израел, Русия и Украйна.