От 13 март до 1 юни резервации са направили около 300 000 българи, които са планирали да пътуват в чужбина. Това обяви туристическият министър Николина Ангелкова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Изключително труден е балансът, защото е тежка ситуацията и туристическият сектор не функционира в целия свят. Туризмът е пряко засегнат от пандемията и е много трудно да се удовлетворят всички очаквания, защото както бизнесът, така и потребителите са засегнати, посочи Ангелкова.

Съгласно указанията на ЕК и директивата за директните пътувания Министерство на туризма е длъжно да предложи на пътуващите да приемат ваучери със срок до 24 месеца, или след като изтече извънредното положение, има указания от ЕК да се възстановят средствата.

Не си отменяйте резервациите за морето за юли и август, съветва д-р Кунчев

Не си отменяйте резервациите за морето за юли и август, съветва д-р Кунчев

Той призова българите да устискат за празниците и да не се струпват

"Ако има по-сериозно удължаване на извънредното положение, това би довело до по-сериозно нарушаване правата на потребителите", предупреди туристическият министър и посочи, че към момента проучванията показват, че под 10% от фирмите в сектора са запазили голяма част от работещите.

Пряко засегнатите в сектор "Туризъм" спрямо данните на НСИ за четвъртото тримесечие на 2019 г., те са били около 167 000, а в рамките на летния сезон това са 202 000 души. Отделно в свързаните индустрии - това прави между 400 - 500 000 заети. Към момента горе-долу половината от анкетираните работодатели в различните сектори твърдят, че са освободили в платен или неплатен отпуск служителите си. Други казват, че ако кризата продължи по-дълго ще пристъпят към освобождаване, обясни министърът.

При стриктно спазване на мерките и изискванията, Ангелкова вярва, че юли и август може да има късен летен сезон, за да може по някакъв начин да се подпомогне сектор "Туризъм". Хората могат да очакват безплатен шезлонг и чадъри.

Ангелкова не изключва фалити на туроператори

Ангелкова не изключва фалити на туроператори

В писмо 74 туроператорски фирми посочват, че са заплашени от фалит

Тя очаква информация от туроператорите да кажат колко от техните клиенти искат възстановяване на средствата, кои са се съгласили на ваучери и кои на алтернативно пътуване. Отделно от това е получено одобрение от ЕК част от средствата, които се пренасочват от различните оперативни програми в борба с коронавируса, да бъдат включени в сектор "Туризъм".