Приходите от международен туризъм достигат близо 400 млн. евро в първите три месеца на тази година. Това показват данните на БНБ.

Ръстът, който се отчита е 10,7% спрямо периода януари-март година по-рано. В първото тримесечие чуждестранните туристически посещения у нас са 1,196 млн., като нарастват с 10,8 на сто в сравнение със съответния период на миналата година.

Според министърът на туризма Николина Ангелкова, данните са много положителни и показват, че усилената работа да привличат все повече чуждестранни посетители, търсещи висококачествен туризъм, дават резултат.

За нея, статистиката е и стимул да продължава активната политика за промотиране на България и разработването на нови, атрактивни дестинации, които да привличат все повече пътувания в страната.

Ангелкова очаква тази година да се надгради постигнатото през 2017 г., като се увеличи броя на чуждестранните туристи. Пътуванията на българите и данните от първите месеци на годината са обещаващи, че ще се постигне ръст, обяснява министърът.

Постъпленията от международни пътувания през изминалия зимен сезон се увеличават с 11,4% спрямо предходната година. Така в периода декември 2017 - март 2018 г. приходите достигат близо 540 млн. евро.

Общият брой туристически посещения на чужденци през зимен сезон 2017/2018 г. е повече 1,653 млн. и се увеличават с 12% в сравнение със зима 2016/2017 г.