Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че подчиненото ѝ ведомствео ще сезира Комисията за защита на потребителите (КЗП) относно апартаментен хотел "Бяла бийч ризорт" в Бяла.

Хотелът работил без категоризация. Нарушението е установено при инспекция на място, като проверката е била съвместна с НАП.

До 2015 г. хотелът е имал валидна категоризация от две звезди, определена от община Бяла, пишат от пресцентъра на МТ. По закон категоризацията до две звезди се издава от съответната община, а Министерството на туризма категоризира обектите от 3 звезди нагоре.

От две години обаче хотелът е упражнявал дейност в нарушение на Закона за туризма.

Ангелкова пак опитва със забрана на палатките

Ангелкова пак опитва със забрана на палатките

Тя касае дюните, но как ще се установява това?

През 2016 година е подадено искаше за повишаването на категорията на хотела. Искането обаче не било одобрено от МТ заради несъответствия на документите към изискванията на туристическия закон.

Ангелкова беше категорична, че в случая ще се търси максималната санкция от 10 000 лв. МТ ще препоръча и спиране на обекта, докато той не се приведе в съответствие.

Важно било и незабавно да се стартира процедура по категоризация на хотела, за да може да упражнява дейността.

Стана ясно и че в министерството е получена колективна жалба от собствениците на апартаментите в комплекса.

В тази връзка Ангелкова призова собствениците и управителите на обекти да бъдат стриктни, защото категоризацията за местата за настаняване е задължителна.

"Проверките ще продължат, прилагаме законите, за да се гарантира качеството на туристическия продукт", отбеляза министърът. Най-фрапиращите случаи, изискващи глоби, за цялото Черноморие били основно в хотели с по-нисък клас, които се категоризират от общините.

Министерство на туризма разкри 6 незаконни заведения

Министерство на туризма разкри 6 незаконни заведения

Обектите се намират на неохраняемия плаж на Шкорпиловци

На журналистически въпрос за нерегламентираните заведения на плажа в Шкорпиловци министър Ангелкова коментира, че очаква от кмета да влезе в правомощията си и да нареди премахването на обектите. Заради бездействието на общината днес отново е изпратена проверка на място и пак ще бъде подаден сигнал.