Проверки разкриха 6 незаконни заведения на плажа в Шкорпиловци, предаде bTV. От Министерство на туризма провериха 6 незаконни заведения на плажа в Шкорпиловци. 

Това съобщи след проверката министърът на туризма Николина Ангелкова.

Община Каварна спешно да спре строителството край плажа, настоява Ангелкова

Община Каварна спешно да спре строителството край плажа, настоява Ангелкова

Строежът в летните курорти в позволен до 15 май

От заведенията четири се намират на плаж " Шкорпиловци юг", а две на "Шкорпиловци север". Ангелкова бе категорична, че плажовете са неохраняеми и нямат одобрена схема, което означава, че заведенията трябва да се премахнат като незаконни.

Ангелкова обясни, че ще сезират кмета на Долни чифлик, за да започнат премахването на обектите. 

Нарушителите не плажа дори искат пари от посетителите за такса услуги, информира Нова.Министърът на туризма заяви, че е започнала процедурата по премахване на заведенията. Освен това се налагат и санкции на собствениците. Предстоят търгове за двата неохраняеми плажа, обясни Ангелкова и допъли, че не се знае нали ще имат стопаин.

Симеонов не спори с Ангелкова, а с хора, които не спазват закона

Симеонов не спори с Ангелкова, а с хора, които не спазват закона

Като станем царство, тогава ще разговаря с Борисов по всички въпроси

Припомняме, на 18 юни стана ясно, че проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на плажовете в курорта "Слънчев бряг" установи, че общо 32 преместваеми обекта върху плажната ивица са в нарушение. Констатираните нарушения - обектите не са предвидени, не са в съответствие с одобрената от министъра на туризма схема или са без разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър.

По-рано вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че въпросните заведения на плажа "Слънчев бряг - юг" са незаконни и ще бъдат премахнати. Той подал и сигнал за извършването на проверката. По думите му това са шумните дискотеки, проверявани през изминалото лято заради силната музика. Заведенията също така имали незаконно изградени паркинги и бариери на общински път.

Ангелкова атакува: панаирите на Симеонов пречат на туризма

Ангелкова атакува: панаирите на Симеонов пречат на туризма

Предполага, че съветниците на вицепремиера са го подвели

Тогава министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че същите преместваеми обекти са изрядни. Според нея заведенията изцяло попадат в одобрените от ресорното министерство схеми.

Припомняме и че вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова са в конфликт още от миналата година. Тогава Симеонов направи първите изненадващи проверки в нощни заведени в курорта "Слънчев бряг", а министър Ангелкова изрази мнение, че това не е съвсем редно. В началото на юни месец тази година Симеонов обясни, че не става дума за спор с Ангелкова, те по-скоро имали разминаване кое е законно и кое - не.

Ангелкова: Заведенията в „Слънчев бряг“ са изрядни

Ангелкова: Заведенията в „Слънчев бряг“ са изрядни

Общинската власт има компетенции да ги затваря

По-рано той информира, че министърът на туризма Николина Ангелкова подготвя за продан 20 декара плаж в "Слънчев бряг", а тя от воя страна отвърна, че "панаирите" на Симеонов пречат на туризма. От министерството на туризма заявиха, че ведомството няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Министерството актуализирало кадастралната карта в най-известния ни курорт с налични специализирани карти, които са по-актуални от кадастралните.

Наложи се министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков да коментира въпроса, Той заяви, че продажбата на държавни имоти не стои на дневен ред.