Незабавно се стартира процедура за намаляване категорията на хотел "Палма" на Златни пясъци заради драстични разминавания с нормативите за 4-звезден обект, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова след проверка по сигнал на турист, че хотелът не отговаря на изискванията.

Инспекцията е извършена съвместно с Комисията за защита на потребителите и РЗИ. Категоризацията на хотела е издадена през 2011 г. На място при проверката се оказва, че в него липсват всякакви условия за хора с намалена подвижност, няма лоби бар, бар на басейна, нито дори сифони в баните и др., които са сред изискванията за 4 звезди.

Категоризираните стаи са 39, но по списък те са се оказали 42. Освен това хотелът е с изтичащо удостоверение за категоризация, но в министерството не е заявена прекатегоризация, съобщи министърът.

Проверките на местата за настаняване продължават, като санкциите стигат до 3000 лв. за всяко нарушение при първа инспекция, допълва Ангелкова.

По същия начин е била направена проверка и на хотел "Бялата лагуна" край Каварна, също с 4 звезди, който не е отговарял на категорията си и нямал обособени помещения за хора с намалена подвижност.

Според нея, освен засилването на контролните функции на министерството като цяло са нужни и регионални инспектиращи звена за последващ контрол, които да реагират веднага на сигналите на място. До момента по цялото Черноморие има 5 подобни фрапиращи случая с хотели, където е установено разминаване с нормативите.

Ангелкова очаква 5% туристически ръст през лятото

Ангелкова очаква 5% туристически ръст през лятото

Заради недостиг на кадри, Ангелкова предлага чуждестранния персонал да остава от 90 дни до 9 месеца

На хотел "Палма" е съставен акт за налагане на глоба, но ще бъдат подписани и още за по-малки нарушения. Те може да бъдат поправени, след което предстои повторна проверка. Ако изискванията отново не са спазени, глобата е двойна, коментира министърът.

Според Ангелкова, за да се гарантира качеството на туристическия продукт, проверки трябва да има, но те да се правят така, че да не се пречи на туристите и да не водят до спад в резултатите на бизнеса.

"И в момента, независимо от неблагоприятните климатични условия, наблюдаваме ръстове в рамките на около 5 процента на нашите основни пазари. Все повече България се разпознава на световния пазар като дестинация, която предлага добро качество на разумна цена за туристическите си услуги", обясни Николина Ангелкова.

Тормоз и мачкане на бизнеса видя Сидеров по Черноморието

Тормоз и мачкане на бизнеса видя Сидеров по Черноморието

Щабът за проверки в Бургас е болшевишка полицейщина