Председателят на Държавната агенция по туризъм Марио Ал-Джебури даде пресконференция в Солун, на която запозна медиите, акредитирани за 22-рото издание на международното туристическо изложение Филоксения, с възможностите за туризъм в България.

"България - модерна целогодишна туристическа дестинация", беше мотото на презентацията пред журналисти, която председателят на ДАТ направи, информира БНР.

Той запозна медиите както с възможностите за зимен и морски туризъм, така и с възможностите за културен и религиозен, СПА и балнео и други видове туризъм, които оформят страната ни като туристическа дестинация през всички сезони на годината.

Изложението Филоксения се откри снощи и продължава до 18 ноември. На него освен щанда, организиран от Държавната агенция по туризъм, с отделен щанд участва и община Сандански.

Марио Ал-Джебури участва и в провеждащата се паралелно с изложението неофициална среща на министрите и ръководителите по туризъм на страните от Югоизточна Европа. Тя се провежда по покана на министъра по туризъм на Република Гърция г-жа Фани Пали- Петраля.

Гръцкото домакинство на срещата възлага големи надежди на провеждането й и се очаква тя да доведе до оформянето на региона като водещ в предлагането на нови видове туристически услуги, изучаване на всички възможности за създаване на общи туристически продукти и маршрути, базирани върху общи културни и исторически дадености.

Тази среща се предхожда от подписан Меморандум за разбирателство относно сътрудничеството на страните от Юизточна Европа в областта на туризма, подписано в Атина през 2003, последвано от среща на същия формат в Белград през 2004 г. и в Загреб през 2006 г., а България като страна по Пакта за стабилност в Югоизточна Европа ще поеме председателството в средата на следващата година.

В рамките на посещението си в Солун Марио Ал-Джебури се срещна с председателя на Камарата на индустриалците там и с представители на гръцката Асоциация на туроператорите.

По-късно днес председателят на ДАТ Марио Ал-Джебури ще направи изказване и на конференцията "Спорт и туризъм".