България ще създаде всички необходими условия за гражданите на Северна Македония да пътуват бързо и удобно до планинските и черноморските курорти у нас. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на среща с министъра на транспорта и връзките на Северна Македония Благой Бочварски. Двустранната среща се проведе в рамките на посещението на официалната българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Добросъседството с практически измерения, обеща Кирил Петков в Скопие

Добросъседството с практически измерения, обеща Кирил Петков в Скопие

На 25 януари съвместно заседание на двете правителства

Откриването на директна въздушна линия между София и Скопие беше един от акцентите в разговора.

"С възобновяването на полетите, двете столици ще бъдат на 20-минутно разстояние по въздух", посочи министър Събев. Той увери, че правителството ще създаде всички условия за българските авиокомпании да летят по тази линия.

Транспортният министър изрази готовност българската страна да окаже експертна помощ при проектирането на трансграничния железопътен тунел "Деве Баир", който е част от Коридор №8. "Целта е да постигнем оперативна съвместимост на двата проекта и прилагане на европейските стандарти за този тип инфраструктура", уточни още Събев.

Историята и честването на Гоце Делчев остават крайъгълен камък и на коридор 8

Историята и честването на Гоце Делчев остават крайъгълен камък и на коридор 8

Външните министри на България и Македония искат истинско узряване в погледа към историята

Двамата министри обсъдиха и модернизирането на граничните пунктове, както и откриването на ГКПП "Клепало" между общините Струмяни и Берово.

По време на двустранната среща министър Бочварски подари на министър Събев част от железопътна релса, като символ на волята на македонската страна за изграждане на железопътна свързаност между двете държави в максимално кратки срокове. Министрите се разбраха да продължат разговорите по всички теми на ниво работни групи, които ще бъдат сформирани още през следващата седмица.