Докато депутатите изчакваха представители на управляващите да изгладят поредните несъгласия по промените в Изборния кодекс в кабинета на председателя на НС Цецка Цачева, в пленарна зала беше отменена забраната за къмпингуване и паркиране в зона “А” на Черноморското крайбрежие.

Това стана с приета на второ четене и без дебати промяна в Закона за Черноморското крайбрежие.

В мотивите на законопроекта е записано, че промените се налагат, за да се отговори на обществените очаквания за създаване на правила и регулации по отношение на къмпингуването извън категоризираните обекти. 

Припомняме, само преди два месеца, когато забраната бе приета, тя предизвика бурно обществено недоволство с протести на любители на дивото къмпингуване, които няколко поредни дни блокираха и кръстовището на „Орлов мост”. След това самият премиер разпореди забраната да отпадне.

Зона "А" обхваща частта на акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове.Днес депутатите записаха нов текст в закона, според който в зона "А" се разрешава къмпингуването извън категоризираните къмпинги при условия и по ред, определени в Закона за туризма и специфичните правила и нормативи, предвидени в други закони. Разпоредбата влиза в сила с влизането в сила на условията и реда за къмпингуване извън категоризираните къмпинги, определени в Закона за туризма.